Treningstilbud

På sommerstid har vi tilbud om trening fire dager i uka, til sammen 6-7 timer på friidrettsanlegget. På høst og vinterstid tilbyr vi et enda bredere tilbud for å sikre at vi får dekket alle behov.

Utøverne er i en såkalt «investeringsfase», med mer fokus på systematisk og strukturert trening. I denne gruppen står allsidighet sentralt, men treningen vil også ha fokus på de øvelsene utøverne ønsker å spesialisere seg i. Et fokusområde er å utvikle evnen til å gjennomføre systematisk trening med langsiktige utviklingsmål, lære å forberede, gjennomføre og evaluere konkurranser. Treningen koordineres slik at både treningsutbytte og sosial tilhørighet ivaretas, uavhengig av treningsambisjoner.

Litt om hurtighetstrening

Hurtighet er grunnlaget for de andre friidrettsøvelsene, bortsett fra lange løp. Å være hurtig er også en styrke nesten uansett hvilke idretter man velger. Distanser opp til 200 meter regnes som kortsprint. 400 meter regnes som langsprint. Hurtighet, styrke og spenst er det vi trener på for å bli så hurtig som mulig.

Sprintløpet kan vi dele inn i 3 faser: – Akselerasjonsfasen (starten på løpet) – trening på gjentagende maks løp 0-30 meter med gode pauser. – Maksimalhastighetsfasen – typisk økt er gjentagende 60-metere i maksimalfart og pauser på 2-3 min mellom hvert løp. – Avslutningsfasen og sprintutholdenhet (tape minst mulig fart på slutten av en 100m eller ikke stivne for tidlig på en 200 eller 400 meter) – typisk trening er ulike sprintpyramider i middels til høy intensitet med 3 – 5 minutters pauser, eks 80m – 100m – 120m – 150m – 120m – 100m – 80m. Eller tempotrening som for eksempel 5 x 150m med høy intensitet og ca 5min pause mellom dragene, eller 3 x 300m i høy fart og med gode pauser.

Sprintløp er forenklet sagt maksløp fra 60m – 400m. Dette er en hard belastning for kroppen og for å tåle å løpe mye maksløp i sesong så må vi trene variert og annerledes resten av året for at kroppen skal tåle det og ikke bli skadet.
Treningsplanlegging

I vårt årshjul legger vi opp til en dobbelperiodisering, dvs. at vi legger opp til to konkurranseperioder. Februar er innendørssesong og mai til september er utendørssesong.

  • Grunntreningsperiode.
  • Høstsesong og etter konkurranseperioden om vinteren. I denne perioden er den primære målsetningen å bygge et solid grunnlag for å tåle den hurtighetstreningen som kommer senere. Lavere intensitet på løpene og mye generell styrke, spenst, koordinasjon og bevegelighet. Mye mengde. Vedlikeholde hurtigheten, men ikke utfordre.
  • Konkurranseforberedende periode.
  • Større intensitet og litt mindre mengde.
  • Konkurranseperiode.
  • Stor intensitet og færre løp.

Sprinttrening er løp i maksimal fart i distanser fra 30 meter opptil 400 meter. Da må kroppen være god og varm for ikke å få skader (strekk). Det vil med andre ord si at den type trening må foregå innendørs i vintersesongen eller når det er for kaldt ute. Vi i Nittedal friidrett trener på Bislett hele vinteren for 14+. Bislett er vår nasjonalstadion og det har Norges lengste innendørs oppvarmet løpebane. 546 meters rundbane med tartandekke. For å holde distanser som 100m, 100m og lengre krever det som sagt at man får løpt lengre intervaller, og Bislett gir oss mulighet til dette på vinterstid.

Vi har et helhetlig opplegg som ivaretar det som skal til for å få en god progresjon og vi tilbyr også individuelt tilrettelagte treningsplaner for de eldste som har funnet sine øvelser de ønsker å satse på. Friidrett er en individuell idrett, og det er helt frivillig for alle hvor mye de ønsker å trene og satse.

Vi anbefaler alle å trene bredt og ikke bare være med på hurtighetsøktene eller bare trene når vi er i konkurranseperioden (da blir det fort skader). Treningstilbudet er derfor tilrettelagt for de som vil trene noe og for de som vil trene mye. Det beste resultatet får man ved å trene minimum tre økter i uka, men på vinterstid er det som nevnt viktig å trene bredde i trening, ikke bare hurtighetsøktene.

Reising, Bislett og andre steder.

Friidrett krever en del av treningsfasilitetene, og siden Nittedal ikke har flerbrukshall ala Nes på Romerike eller Rud i Bærum, må vi på vinterstid reise til Oslo. Under Bislett Stadion er det oppvarmet løpebane hvor vi kan løpe både kort- og langsprint. Det er i tillegg lengdegrop og høyde.

Det kan virke slitsomt før man har prøvd, men vi oppfordrer til å prøve hva det går ut på. Kanskje blir det mindre slitsomt enn man tror, og det er også mulig å tilpasse til en gang i uka om to blir for krevende, sett opp i mot lekser og annet. Vi har derfor laget et alternativt treningstilbud på tirsdager.

Ungdommen har godt av å trene sammen med andre utøvere, og se hva andre klubber gjør. Det gir også en mulighet til å treffe de andre som man ellers kun møter på stevner. Håper alle kan være innstilt på å prøve Bislett og se hvordan det fungerer, det har fungert hittil for veldig mange.

Ifht transport til Bislett må dette organiseres i form av kjørelister. Med bil til Bislett tar det ca. 20-25 minutter fra Hagan. Alternativ til bil er buss 301 til Carl Berner og buss 21 fra Carl Berner til Bislett stadion, evt. tog fra Nittedal til Oslo S og trikk fra Jernbanetorget til Bislett.

Dette kommer vi nærmere tilbake til i løpet av oktober.